Offline i ferien

Kunsten å være offline i ferien

Sommeren er her! Føler du som meg at mai og juni bare passerte som en rask summer breeze? Rakk du egentlig å nyte vårens første varme solskinnsdag eller sprang du som man gjerne gjør, rundt på kontoret og lengtet ut i solen? Nå er juli rett rundt hjørnet og sommerferien står for tur.

I en undersøkelse gjort av reisenettstedet Expedia, står det at “7 av 10 opplever at de har for kort ferie eller for lite ferie”, til tross for at våre fem uker er et privilegium sammenlignet med mange andre land. Personlig har jeg ofte lett for å sjekke mailen, ta noen telefoner og jobbe litt nå og da når jeg har ferie. Alt er så tilgjengelig, jeg kan jobbe hvor som helst og når som helst. Opplevelsen av at ferien er for kort har sikkert noe å gjøre med at flere gjør som meg; aldri kobler helt av. Selv om jeg vet at det ville vært det mest fornuftige og at vi alle trenger det. Det å bryte en rutine kan blant annet gjøre deg mer kreativ og dermed sette deg i enda bedre stand til å løse oppgavene dine når du er tilbake igjen.  

Derfor har jeg bestemt meg, i år skal jeg logge av. Og for å klare det, har jeg samlet sammen noen enkle tips til hvordan man løser ferieavviklingen uten å få mailabstinenser og kalde føtter.

Mine beste tips til deg (og meg selv) er:

  • Start ferien din med å reise bort. Da vet du at ferien har startet. Det kan være greit å gi seg selv noen dager helt i starten av ferien til å kunne pakke til reisen i ro og fred.

  • Reis gjerne til et sted uten nett og dekning. Selv har jeg hatt hell på fjellet. Da har du ikke noe valg, du må senke skuldrene. Ellers så finnes alltids flymodus, som du enkelt kan aktivere.

  • Sørg for å delegere ansvar over til kollegaene dine mens du er på ferie. Finn ut hvilke ansvarsområder du absolutt ikke kan la ligge mens du er borte og deleger disse over til noen andre som er på jobb. Finner du ingen som kan bistå deg, ta kontakt med oss da vel, så kan vi finne en sommervikar som kan ta hånd om det som haster. Det er fortsatt ikke for sent!

  • Lag en fraværsmelding på mailen der du spesifiserer hvem avsenderen kan kontakte når du ikke er tilgjengelig. Dette gir leseren av e-posten din et svar og det tillater deg å faktisk slappe av mens du er på ferie. Hvorfor ikke starte fraværsmeldingen et par dager før du tar ferie, slik at dine kontakter blir gjort oppmerksom på at du er bortreist?

  • Hvis du absolutt MÅ jobbe litt, fastsett et tidspunkt for når du skal jobbe, og hold deg til det. Husk å slå av alle push-varsler hvis du har mail på mobilen, eller vurder å ta bort mailkontoen fra mobilen i ferien, slik at du selv kan velge når du vil lese mail. Det er raskt og enkelt å få den tilbake igjen til høsten.

God sommer og nyt ferien!

Tina Jørgensen

Tina Jørgensen

Partner & COO

Alle innlegg