7 råd til deg som jager din første jobb

I  sommer fikk jeg prøve meg på noe helt nytt da jeg ble intervjuet i både NRK Ukeslutt  og Dagsrevyen om hvorfor det er så vanskelig for unge å få seg jobb. Der fikk jeg høre om Fredrik Karst Antonsen som hadde søkt nærmere hundre forskjellige jobber. Det fikk meg til å tenke.

Det er ikke lenge siden jeg selv gikk rundt og søkte jobber. Det gjør at jeg skjønner situasjonen mange er i. Det er ikke så lett å få seg sin første jobb. Alle jobbene krever jo at man skal ha masse relevant jobberfaring fra før! Men ett sted må man jo starte.

Et tiltak jeg har tenkt på mange ganger, og som jeg hørte på radioen at det er flere enn Fredrik og meg som liker, er at det bør flettes inn mer relevant arbeidserfaring i skolen.

Operasjon Dagsverk er et flott prosjekt som gjør at unge kan få muligheten til å jobbe for å tjene og samle inn penger til et gitt formål. Hva om det norske næringslivet hadde slengt seg på og inngått et samarbeid med OD-dagen eller et lignende prosjekt? Da kunne unge tilegne seg relevant erfaring og få en fot innenfor på en reell arbeidsplass. Dette tror jeg virkelig kunne vært noe. Om oppgaven så bare er å makulere dokumenter, servere kaffe eller sortere varer, så får unge verdifull erfaring fra det reelle arbeidslivet.

Som rekrutteringskoordinator i Hammer & Hanborg får jeg muligheten til å lese veldig mange jobbsøknader og CV-er. Jeg får snakke med arbeidsgivere om hva de mener man trenger, og jeg møter mange unge arbeidssøkere og ser hvordan de forsøker å gjøre seg mest mulig attraktive for ulike jobber. Og selv om jeg ikke er ferdig utlært, har jeg likevel lyst til å komme med noen tips jeg mener det kan være lurt å tenke på.

 1. Vær tidlig ute med å få deg en ekstrajobb
  Det å være tidlig ute er definitivt er viktig. Jeg er nok et unntak siden jeg fikk min første ekstrajobb som 13-åring, men de fleste av vennene mine hadde deltids- eller sommerjobb da de var 16 år. Det kan være alt fra å rydde og ta oppvasken til lett servering eller flyttehjelp.
 2. Vær frampå og informer dem du kjenner om at du er på jobbjakt
  Skriv en status på Facebook. Kanskje er det plutselig noen der ute som kommer over en jobb og kan tipse om at du er på utkikk.
 3. Vær åpen for råd
  Få innspill på søknaden din fra noen som kjenner deg. Det er ikke alltid like lett å skulle «selge» seg selv og vite hva som er dine sterke sider. Da er det fint med innspill fra noen som kjenner deg godt.
 4. Si ja!
  Det er sjelden drømmejobben banker på døra av seg selv. Som unge starter vi vanligvis nederst på rangstigen. Derfor er det lurt å ikke ha for høye forventninger. Vi har alle vært der hvor man søker på en jobb man synes passer, men som man virkelig ikke er kvalifisert til. Selv om du ikke er hundre prosent sikker på at dette er drømmejobben, si ja! Hvem vet? Du kan jo bli veldig positivt overrasket, og når du først har en fot innenfor byr det seg ofte nye muligheter.
 5. Engasjer deg
  Hva liker du å gjøre? Hva er du interessert i? Er du skikkelig opptatt av fly, for eksempel? Eller har du vært elevrådsrepresentant, fadder, deltatt i skolepatruljen eller engasjert deg som frivillig under et arrangement eller i en organisasjon? Selv om du kanskje ikke tenker på det som jobb, viser engasjementet ditt at du har evnen og viljen til å bidra.
 6. Sjekk ut start-ups
  I gründerselskaper jobber det ofte flere unge folk. Du kan lære masse, få tillit og ikke minst mye ansvar. I små selskaper er oppgavene varierte og du får muligheten til å utforske ulike ansvarsområder. Du får også ofte jobbe tett på gründerne, og dem kan du lære masse av.
 7. Hold motet oppe
  Jeg vet selv hvor frustrerende det er å få avslag etter avslag, men det gjelder å ikke la det påvirke deg for mye. Får du et nei så bruk det heller som en mulighet til å lære. Følg opp arbeidsgiveren og spør pent om du kan få vite hva det var som gjorde at du ikke nådde opp denne gangen. Oppfør deg ordentlig selv om du får et avslag. Det kan jo hende at de kan ha bruk for deg en annen gang, eller kjenner noen andre som trenger hjelp.

Stå på!

Tagger:

Alle innlegg