Trine Larsen & Benedicte HilleTrine Larsen & Benedicte Hille

Nyheter

26-02-2019

Hvordan unngå feilansettelser?

Trine LarsenTrine Larsen

Fire av ti selskaper foretok feilansettelser i 2018. Hva kan man gjøre for å unngå feilansettelser?

Managing Partner i Hammer & Hanborg, Trine Larsen ble invitert til TV2 nyhetskanalen sammen med Benedicte Hille, advokatfullmektig i advokatfirmaet Storeng Beck & Due Lund for å snakke om deres erfaringer med feilansettelser og hvordan man kan unngå å havne i en slik situasjon både som arbeidsgiver og arbeidstaker.

Tallene kommer fra en spørreundersøkelse som er gjennomført av Opinion påvegne av Experis med over 800 respondenter. For lite tid brukt på rekruttering og dårlig oppfølging av nyansatte er de største syndene er en av årsakene som fremkommen i undersøkelsen.

Dette er noe Benedicte Hille også opplever som en årsak til feilansettelser. Hun mener er det svært viktig å kommunisere forventning og krav samt gi løpende tilbakemeldinger og være flink til å dokumentere oppfølgingen. Innhent bistand fra rekrutteringsbyråer som kan kartlegge bedriftens behov og finne rett kandidat. Men ikke stopp der, bruk prøvetiden godt. Dersom det viser seg at arbeidsgiver må gå til oppsigelse er dokumentasjon alfa omega, ifølge Benedicte Hille.

Som arbeidsgiver er det viktig å lage en beskrivelse av oppgavene man ønsker at en arbeidstaker skal gjøre. I rekrutteringsbransjen kaller vi dette for en kravprofil, denne ligger til grunn for hele rekrutteringsprosessen og setter rammene. Her beskriver man oppgavene den nyansatte skal utføre, et lønnsspenn, hvilke kvalifikasjoner som er ønskelig og andre preferanser.

Videre er det viktig i intervjurundene å kommunisere krav og forventninger – begge veier. Som hva som forventes av en nyansatt, men også hva den nyansatte forventer seg av en eventuell leder. En skikkelig «On Boarding»-prosess er noe man bør vurdere nøye. Dette for at medarbeideren raskt får mulighet til å sette seg inn i bedriftskulturen, arbeidsoppgavene og bli kjent med kollegaene sine.

I Hammer & Hanborg er vi svært opptatt av verdibasert rekruttering, for å matche rett jobb med rett person. Her legger vi vekt på personlige egenskaper, holdninger og ikke minst potensial. Til stadighet ser vi at markedet ser etter kompetanse som ikke eksisterer i dagens utdanningsløp, dette gjør at vi ser etter personer som er nysgjerrige, “streetsmarte” og har evne til å tilegne seg ny kunnskap raskt i stadig større grad.

Ønsker du å vite mer om verdibasert rekruttering? Ta kontakt Trine Larsen 🙂

Trine Larsen & Benedicte HilleTrine Larsen & Benedicte Hille