Selvledelse blogg Trine RiccardiSelvledelse blogg Trine Riccardi

Blogg

20-11-2020

Hva er egentlig selvledelse? Og hvorfor er selvstyrende organisasjoner så viktig for å lykkes?

Selvledelse har aldri vært viktigere

Og hvorfor er selvstyrende organisasjoner så viktig for å lykkes? Har du ikke innført selvledelse i din organisasjon enda? Da er det virkelig på tide. For skal du klare å lykkes må du bygge en organisasjon og en kultur som evner å innovere og holde produktiviteten oppe. Det betyr også at du ikke lede som før, for ingenting er som før. Men hva betyr det egentlig? Arbeidslivet har i flere år vært i en endring forsaket av den fjerde industrielle revolusjon og i alle tidligere revolusjoner har vi opplevd og sett store strukturelle endringer. Det ser vi også i denne. Og med den digitale akselerasjonen Covid-19 forårsaker, er selvledelse blitt enda tydeligere som nøkkelen for å lykkes. En pandemi varer aldri evig, men takten på endringene har eskalert med Covid-19. Vi kommer ikke tilbake til arbeidslivet før Covid-19. Vaner er endret, kundeadferden er endret, bransjer endres og konkurransesituasjonen endres, for alltid – alt i en takt vi aldri har sett før.

Hva kan du som leder gjøre for å henge med?

Det stilles nå helt nye krav til både arbeidstakere og ledere. Avgjørelser må tas raskere, beslutninger må tas på usikkert grunnlag, mål endres ukentlig. Enhver ansatt må evne å sette egne mål som understøtter bedriftens, planlegge og handle etter disse målene, og løpende vurdere og justere dem.

Det vi også nå ser er en todeling i arbeidsstyrken. De med digital kompetanse har aldri vært mer ettertraktet og de stiller krav av en dimisjon vi heller ikke har sett før. Skal du beholde og tiltrekke deg de beste må du innse at arbeidsstyrken setter nye krav til arbeidsgiver, kollegaer og ledere. Dine kunnskapsmedarbeidere vil kreve fleksibilitet, kontinuerlig tilbakemeldinger, muligheten til å jobbe hvor som helst og når som helst, og selv kunne strukturere arbeidsdagen sin. Covid-19-pandemien har gjort at disse kravene raskere ble tydeligere enn vi forutså. Det gjør at også lederrollen endres. Det holder ikke lenger med feedback hver 3., 6. eller 12. måned – det kreves feedforward.

Moving from Feedback to Feedforward

Hvordan kan du endre din lederrolle fra Feedback to Feedforward? Hva betyr det? Og hvordan sikrer du at produktiviteten, kreativiteten, og motivasjonene er der? Det er ikke lenger mulig å detaljovervåke hva medarbeiderne gjør i løpet av arbeidsdagen, dermed er det grobunn for en ny type ledelsesteori kalt «selvledelse». Denne formen for ledelse passer så veldig mye bedre til det nye arbeidslivet og fremtidens arbeidsliv og er faktisk avgjørende for at du skal lykkes.

Hvordan lede ansatte vi knapt ser fysisk lenger?

Selvledelse skiller seg fra andre ledelsesformer ved at det er fokus på selvkontroll og ansvarliggjøring av medarbeiderne. Karakteristisk for organisasjoner med høy selvledelse er ansatte som ikke bare oppnår sine mål eller leverer i henhold til avtale, men presterer på en bærekraftig måte; at de har lært å håndtere den skiftende verden, funnet verktøy for å håndtere stress og bry seg om sin egen og andres velvære. Og ikke minst at en arbeider i overensstemmelse med bedriftens verdier og eksistens.

Dette betyr at medarbeideren selv tar ansvar for oppgaver man tidligere anså å være lederes; nemlig å motivere seg selv og andre, planlegge hvilke oppgaver som skal gjøres når, håndtere konflikter, og være med på å skape et godt arbeidsmiljø. Så i det store og det hele handler selvledelse om motivasjon, målsetting og en solid dose med psykologi. Det fordrer at bedriften har tillit til at de ansatte ønsker å gjøre en god jobb og at de selv kan ta ansvar for sin arbeidsdag.

«Selvledelse er ikke noe medfødt, det må trens på, og et viktig verktøy i så måte er selv-observasjon. Sett mål, og observer hvordan du arbeider mot målene. Kanskje er det noe du ser fungerer godt, kanskje er det vaner du kan kvitte deg med. Hva starter du dagen med, hvordan prioriterer du og hvordan planlegger du for neste dag, eller uke». «Observer hva som motiverer deg. Hvilke oppgaver gyver du løs på med glede, og hvilke har en tendens til å bli utført i siste øyeblikk? Hvorfor er det sånn? Kan du gjøre noe som er hyggelig etter at du har fullført det du synes er kjedelig?» Kan du gjøre oppgavene på en annen måte?»

«Observer også måten du snakker til deg selv på. Har du en tendens til å heie på deg selv, eller er du din egen verste fiende? Selvsnakk påvirker trivsel, effektivitet, selvtillit og arbeidsglede».

Riccardi mener selvledelse ikke bare handler om det vi gjør i arbeidstiden, men også omfatter det vi gjør på fritiden. En lederrolle er ikke noe en bedriver mellom 8 og 16, det er mer enn det en god selvleder tar ansvar for å ha balanse i livet, og lader batteriene godt. Hvile, trening, hobbyer og hva en fyller døgnets 24 timer med og prioriterer er viktig for et godt lederliv, arbeidsliv og faktisk et helt liv. Som leder og selvleder er det bare du som kan ta ansvaret for det. Og vi hjelper deg med metodikker, verktøy og løsninger. Ta kontakt med Trine Riccardi for å finne en løsning.

Kontakt Trine Riccardi

Vi hjelper deg slik at du lykkes. Trine Riccardi hjelper deg med å sette selvledelse på agendaen og hjelper deg som leder med verktøy og metodikk som gjør at du lykkes. Ta kontakt så finner vi en løsning som er tilpasset deg.