KompetansegapetKompetansegapet

Blogg

02-12-2021

5 strategier for å håndtere kompetansemangelen

Vi i Hammer & Hanborg har satt sammen en guide for hvordan du kan sikre kompetanse nå som vi er inne i en periode med høy kompetansemangel. Denne guiden består av fem strategier for å utstyre organisasjonen med riktig kompetanse for fremtiden. I dette blogginnlegget gir jeg, Ingrid Melbye Olsen, deg den første strategien – tiltrekk deg riktig kompetanse.

Allerede før pandemien var arbeidsmarkedet preget av en omfattende strukturell transformasjon preget av digitalisering, teknologisk utvikling og automatisering. Dette påvirket balansen mellom tilbud og etterspørsel av kompetanse. Bakgrunnen for mangelen på denne kompetansen består delvis av nye politiske målsettinger om energieffektivisering og klimaendringer, noe som akselererer det grønne skiftet og produksjonen av digitale varer og tjenester. Dette skaper et behov for flere spesialister og ledere, særlig innen fagområder som IT i tillegg til Hammer & Hanborgs sentrale kompetanseområder; kommunikasjon, markedsføring, den nye kundereisen, HR og digitale roller.

På bakgrunn av dette har vi satt opp en guide for å sikre tilgangen på de mest ettertraktede kandidatene. Dette er den første av fem strategier for å hjelpe din organisasjon med å sikre riktig kompetanse for fremtiden. I dette innlegget får du den første strategien.

1. Tiltrekk deg riktig kompetanse

For å lykkes med å tiltrekke seg ettertraktede talenter må du virkelig vise hva du tilbyr som arbeidsgiver. Dette krever et langsiktig perspektiv med employer branding og rekrutteringsmarkedsføring for å bygge relasjon med potensielle kandidater lenge før de søker, eller blir headhuntet, til en jobb hos deg. Hva talentene ønsker seg varierer selvsagt fra person til person. Som arbeidsgiver må du være forberedt på å møte etterspørselen etter nye utfordringer, stimulerende oppgaver, verdier, goder og et lønnsnivå som er i tråd med personens kompetanse og erfaring.

Sørg for at du har en rekrutteringsstrategi på plass. Gi dine ansatte mulighet til å fortelle om seg selv, dele sine erfaringer og fortelle hvordan din bedrift etterlever deres verdier. På denne måten er mye av arbeidet med å tiltrekke seg ny kompetanse allerede gjort. Å vise en bredde av eksisterende ansatte betyr ofte at mangfoldet blant de som søker jobb øker både når det gjelder alder, så vel som kulturelle og geografiske parameter. Dette gagner ikke bare mangfoldsarbeidet, men utvider også utvalgsgrunnlaget og øker sjansene dine for å finne rett kandidat med ferdighetene dere leter etter.

Det siste steget når det gjelder å tiltrekke seg kompetanse handler om å sikre at søknadsprosessen gir en positiv opplevelse for kandidatene. Når du har en utlyst stilling bør det være enkelt å søke. Det må være tydelig hva dere ser etter og hva rollen innebærer. Terskelen må være så lav som mulig. Da gjelder det å ha gode systemer og være synlig på riktige plattformer. Det bør også være like lett å søke via mobil som desktop eller andre enheter.

Hammer & Hanborg hjelper deg med å tiltrekke deg riktig kompetanse

Trenger du hjelp med å håndtere kompetansegapet i deres organisasjon? Jeg og mine kollegaer i Hammer & Hanborg kan hjelpe deg slik at du er sikret med riktig kompetanse for fremtiden. Du kan kontakte meg på ingrid.olsen@hammerhanborg.com eller ringe meg på +47 91 36 39 81. Du kan også fylle ut skjemaet nedenfor så tar jeg eller en av mine kollegaer kontakt med deg.

Til deg som er på utkikk etter nye muligheter vil jeg råde deg til å connecte med Hammer & Hanborg og bli en del av vårt kandidatnettverk. Da vil vi kunne matche din kompetanse opp i mot roller som vi jobber med.

Vil du vite mer om hvordan vi i Hammer & Hanborg jobber med rekruttering og innleie? Klikk deg inn her og les mer om hvordan vi jobber med rekruttering, bemanning og interim executive.